Zoeken
  • Yoga Circle

Neusspoelen en het nut voor je yogabeoefening

Bijgewerkt: 6 jan 2020


Neusspoeling (Jala Neti) is een eeuwenoude traditie die onder yogi’s net zo gewoon is als tandenpoetsen bij ons. Vanuit de oude yogische kennis is namelijk bekend dat neusspoelen juist ook helpt om allerlei ongemakken te voorkomen. Het gaat onder meer om klachten zoals hooikoorts, bijholte ontstekingen, verstopte neus, snurken en kortademigheid.
Maar naast een genezende en preventieve werking biedt neusspoelen nóg een belangrijk voordeel. Jala Neti heeft namelijk ook een positief effect bij de beoefening van yoga en meditatie. Hoe dat zit? Een gereinigde neus heeft een groot effect op de adem en subtielere energiestromen, prana genaamd. Zoals al eeuwen bekend is een goede adem de sleutel tot een goede gezondheid.


Yoga kent een systeem van nadi’s: subtiele kanalen waardoor de prana (levensenergie) stroomt. De 3 belangrijkste kanalen lopen vanaf de basis van de wervelkolom en gaan via de neus naar het voorhoofd. Het linker neusgat wordt de Ida nadi genoemd en de rechter de Pingala nadi. Elk neusgat heeft een andere kwaliteit. Zo ben je bij een meer geopend rechter neusgat meer alert en doelgerichter. Als het linker neusgat dominant is, dan keer je meer in jezelf en kun je meer creërende en rustige activiteiten ontplooien. De adem in de neusgaten is afwisselend dominant: één neusgat is altijd meer actief dan de andere. Dit wisselt bij een mentaal en fysiek gezond persoon elke 90 minuten tot 2 uur. Hierdoor ontstaat er rust en een goede balans.Echter, door onder meer (onzichtbare) verstoppingen in de neus kunnen er tal van -vaak onbegrepen- klachten ontstaan.

Jala Neti helpt om deze subtielere energieën de ruimte te geven en vrijelijk te laten stromen. In combinatie met yoga en meditatie werkt het verruimend en verstillend: er zijn simpelweg minder verstoringen in je ademgedrag en je ervaart meer rust.Kortom, neusspoelen werkt preventief, kan je van klachten afhelpen én versterkt de positieve werking van je yoga en meditatie.


Meer informatie over het neusspoelen vind je op www.rhinohorn.nl


76 keer bekeken0 reacties

Hereweg 40

9651 AK Meeden

info@yogacircle.nl

06-51756705

©2019 Yoga Circle